KIRIKKALE
25°
03:7

Akşam'a Kalan Süre

Yerbilimleri profesörü Yağız: “Depreme her zaman hazırlıklı olmalıyız!”

Kırıkkaleli Maden, Enerji ve Yerbilimleri Profesörü Saffet Yağız, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yağız, “DAF zonu boyunca bu kadar büyük ölçekli bir deprem beklenmiyordu” dedi.


ÜLKEMİZ FAY KUŞAKLARI HATTINDA 
Altyapı sistemleri, şehircilik ve geoteknik mühendislik uygulamaları çalışmalarıyla tanınan Kırıkkaleli Maden, Enerji ve Yerbilimleri Profesörü Saffet Yağız. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem hakkında açıklamalarda bulundu. Yağız, “Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ve Doğu Anadolu Fayı (DAF) ya da Ecemiş koridoru olarak adlandırılan güzergâh boyunca, yerleşim olan illerimizde meydana gelen deprem, ülkemizdeki fay kuşakları düşünüldüğünden beklenen bir sonuç; ancak DAF zonu boyunca bu kadar büyük ölçekli bir deprem beklenmiyordu. Açıkçası ülkemizde yaşadığımız gerçek sorun, deprem hasarlarının azaltılması ve önlenmesi konusunda etkin bir girişimde bulunulmamasıdır” dedi. 

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR 
Yağız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminden günümüze kadar, böyle şiddetli bir deprem yaşanmadı, ancak maalesef yaşanmayacağı anlamına da gelmez; çünkü deprem konusunun ülkemiz için son derece önemli olduğunu her defasında gündeme getirmek yerine, olabilecek depremlere karşı gerekli ve yeterli önlemler alınarak hazırlıklı olmak daha doğru olur.  Doğası ve üzerinde yaşayan insan ile dünya yaşayan bir varlıktır. Daha önce belirtiğim gibi, fay güzergâhlarına göre farklı ölçeklerde deprem ya da artçı depremlerin olması beklenen bir sonuçtur. Yerkürenin içerisinde hapsolan dinamik enerjinin zaman zaman boşalması ve yüzeye çıkarak yerküreyi rahatlatması, çoğunlukla bu fay kuşakları boyunca gerçekleşen depremler aracılığıyla olmaktadır.”

KIRIKKALE’NİN KUZEY DOĞUSUNDAN FAY GEÇİYOR 
Kırıkkale ve iç Anadolu bölgesinde izlenen depremlere değinen Prof. Dr. Yağız, iç Anadolu’da en önemli faylardan birinin Kırıkkale’nin kuzey doğusunda uzanan Kırıkkale-Erbaa genç fayı olduğunu belirterek; bu fay Kuzey Anadolu Fayının bir parçası olarak, Kırıkkale’ye kadar uzanırken, diğer bir fay olan Akpınar’da, şehrin güneydoğusunda bölgeyi sıkıştırmaktadır. Nitekim, Kırıkkale’miz 2018 yılında güncellenen Türkiye Deprem Tehlikesi Haritasında, birinci derece deprem riski olan iller arasına alınmıştır” dedi.

HERKESİN VE ÜLKENİN GÜNDEMİNİ DEĞİŞTİRDİ
“Özellikle Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı boyunca yer alan yerleşim alanlarındaki yapılaşmalarda, yapı denetimi usul ve esaslarına uyulması şarttır; bu esaslara uymayan birim ve kurullara ciddi yaptırımlar getirilmesi, can ve mal kayıplarımızı en aza indirgemekte çok etkili olacaktır. Ülkemizde meydana gelen bu çok yüksek şiddetli doğal afet, maalesef herkesin ve ülkenin gündemini değiştirdi; dolayısıyla, ümit edelim ki, bir an önce yaralarımızı saralım ve ülkemiz bolluk ve bereket dolu bir yıla kavuşsun” dedi.

Haber: Burak Çalışkan 

 

İlginizi Çekebilir

Zabıtadan kan bağışı

İlginizi Çekebilir

Hataylı depremzede çift, Kırıkkale'de dünyaevine girdi

İlginizi Çekebilir

Öğrencilere simülasyon tırında deprem eğitimi verildi

Haber Yorumları

Yorum Yaz

21178

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171