KIRIKKALE
22°
01:36

Akşam'a Kalan Süre

Savunma Sanayinin vizyonunu belirleyeceğiz 

Kurulduğu günden bu yana hem istihdam alanında hem de savunma sanayi alanında farklılıklarıyla dikkatleri üzerine çeken Sinerji Silah ve Mühimmat A.Ş, önemli yatırım çalışmalarına imza atıyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Adnan Duman, “Kırıkkale’de art


İŞ İNSANI ADNAN DUMAN: “BU TOPRAKLARIN EVLATLARININ BİR ŞEYLER BAŞARABİLECEĞİNİ HERKESE GÖSTERDİK”

 

BU ŞEHİRDE CEVHER ÇOK, YETER Kİ FIRSAT VERİLSİN 
Savunma sanayi alanında silah, mühimmat ve bunlara yönelik parça üretimi yapmak üzere 2014 yılında kurulan, 2019 yılı itibariyle Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim faaliyetlerine başlayan ve dünyaya ihracat yapan Sinerji Silah ve Mühimmat A.Ş’nin başarısını yönetim kurulu başkanı Adnan Duman, Gazetekale’ye anlattı. Duman, “Biz sıfırdan, KOSGEB desteğiyle kurulmuş bir şirketiz. Kırıkkale’de, Kırıkkale’nin çocuklarının neler yapabildiğini herkese gösterdik, göstermeye de devam edeceğiz. Bu şehirde cevher çok yeter ki fırsat verilsin.”

Sinerji A.Ş bugünlere nasıl geldi? Bu başarı hikayesinin geçmişi nedir?
“Bizim hikayemiz 2014 yılının son aylarında Yahşihan ilçesinde başladı. Şehrimizde silah ve mühimmat üzerine çok geniş yelpazede sektörler ve firmalar olmayınca bu alanda girişimcilik serüvenini başlattık. 2015 yılında MKE ile işimize başladık. Milli Piyade Tüfeği’nin ana ve çeşitli parçaları üzerinde üretimlerimiz oldu. 2015 yıllarının son aylarında biz bu MKE’nin de dışında bir şeyler yapalım düşüncesiyle şirketimizi artık ilimizin dışında tanıtmaya başladık. Silaha adını veren şehrin gerçekten de buna layık olması için mücadelemizi başlattık.”

 
Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz? Çalışanınız sizin için ne ifade ediyor?
“Bugünlere çalışanlarımız sayesinde geldik. 250’den fazla çalışanımız ve 30’dan fazla mühendisimiz bulunuyor. Uzun süredir bizimle yol arkadaşlığı yapan ve bütün çalışanlarımızdan Allah razı olsun. Bizler bu çalışma gücümüzle birlikte ilk kez kurulacak olan AR-GE merkezinin temelini attık. Bu merkezimizle birlikte savunma sanayiyle ilgili vizyonu artık yeniden belirleyeceğiz. Sinerji artık sürekli kendini yenileyen bir hale eriştikçe sadece Türkiye’ de değil, dünyada konuşulan bir firma haline geldi.” 

Moralinizi bozan durum ve bu işe nerden girdim dediğiniz oldu mu?
“Canımı acıtan, şuanda hiçbir devlet kuruluşuyla çalışmıyor olmamız.  Diğer bir yandan bizim canımızı yakan en büyük mesele ilimiz. Bu işleri bizim gibi Kırıkkaleli olan, Kırıkkale’de yaşayan insanların yapacaklarına inanmamaları. Allah’a çok şükür, bu toprakların çocuklarının neler başarabildiğini gösterdik. Bizden ürün alan şirketlere, kendimizi ifade ederken çok zorlandık. Bu çok canımızı yakmıştı. Artık ülkede bilinen, güven duyulan, ürünleri tercih edilen bir şirket haline dönüştük.”

2014 yılında bugünleri hayal ediyor muydunuz?
“Tabi hayal dediğimiz şey;  aslında bizim şirkette hiçbir zaman yapılmayan, düşünülmeyen bir olgu. Bizim çalışanlarımız hiçbir zaman hayal kurmazlar, bizde plan vardır, biz şirketi açtığımız günde bu vizyona inanıyorduk ve bu misyonla şirketi bu vizyonu nasıl gerçekleştire bileceğimiz biliyorduk. Dolaysıyla bizim başta kurgulamış olduğumuz planlama çerçevesinde şirketimiz devam ediyor.  Bizim planladığımız nokta, işsizliği bitirecek özel sektör hareketini başlatmak.  Firmalar memleketimizde kurumsallaşmaya başladığında, farklı yatırımlar yapmaya başlayacaklar.” 

Sinerji A.Ş’nin yarınlara yönelik hedefleri nelerdir?
“Şuanda endüstriyel alanda iki tane sözleşme imzalamış durumdayız. Motorlu araçlar adı altında Ankara’da ağır vasıta makine araçlarının satış, servis ve bakımlarıyla ilgili çalışmamız var. 7 sektörde olmayı düşünüyoruz. Enerji, sağlık, eğitim, savunmaya giden bir durum olacak. Kırıkkale’de minimum 1000 kişinin çalışacağı bir güneş panellerinin üretim tesisini kurma hedefimiz var.  Tarım alanında da arka planda çalışmalarını yaptığımız bir yatırımımız olacak. 2021 yılında yeni bir yatırım kararı aldık. Şuanda ki bulunduğumuz tesisten yaklaşık iki, iki buçuk kat daha büyük, 220 milyon TL bütçeli yeni bir tesis kuruyoruz. Eylül ayında açılış planımız var. Buranında tam kapasite çalışmasıyla birlikte toplamda 500 kişinin çalıştığı bir endüstri haline geleceğiz. 


Melek yatırımcı konusunda destek verdikleriniz var mı?
“Kırıkkale sevdalısı ve işi sonuna kadar götürebilecek, kendinde bu enerjiyi gören dimdik durabilen Kırıkkaleli gençlere kapımız sonuna kadar açıktır. Son 3 yıldır biz bunu değerlendiriyoruz ve ilgili firmalarla da melek yatırımcı adayların desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Melek yatırımcılığa başvuran ve girişimcinin buluşacağı bir platform yok. Biz  bu konuda ‘Sinerji Vakfı’nı kuruyoruz. Vakfımız eğitim ve yardım konularında ve şehrin girişimcilik noktasında çalışmalar yapacak.”


Kırıkkale sizin için ne ifade ediyor? 
“Kırıkkale benim için çok şey ifade ediyor. Kırıkkale’de keşfedilmeyen çok şey var. Her şeyden önce insanımızı, bu gençliği keşfetmemiz lazım. Bu şehirde oluşan şu ana kadar bu kültür ile yoğrulmuş şehirde, keşfedilmeyi bekleyen devasa bir gençlik var. Dolaysıyla Kırıkkale benim için Sinerji için ve Kırıkkale için bir fırsat. Aslında Kırıkkale, MKE’de ortaya çıkan ürünler ile ilgili dünyada söz sahibi olabilecekken, bugün ki yerini ben kabul etmiyorum. Kırıkkale benim için keşfedilmeyi ifade ediyor.”

Haber: Ahmet Gökdemir 

 

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

Dere: “MKE’den çok şey bekliyoruz” 

İlginizi Çekebilir

Duman’dan 300 öğrenciye burs

İlginizi Çekebilir

Bakan Yerlikaya: “Ekiplerimiz bölgede”

Haber Yorumları

Yorum Yaz

49794

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171