KIRIKKALE
25°

Kırıkkale’nin en ülkü mekanı… Bilin bakalım neresi?

Kırıkkale’nin en ünlü mekanının neresi olduğunu hiç merak ettiniz mi? Peki, bu haberi okuyunca en ünlü mekanını neresi olduğunu duyunca çok şaşıracaksınız desek? Bizlerde haber yaparken çok şaşırdık. İşte Kırıkkale'nin en ünlü mekanına ait detaylar..


ÖZEL HABER

HAMALİYE İŞÇİLERİ BULUNUYOR
Kırıkkale’de inşaat, tadilat, bakım onarım, kısacası insan gücü gerektiren bir iş yaptıracak olursanız ilk aklınıza gelen yerlerden birisi. Neresi mi orası, tabii ki Kırıkkale halkı arasında bilinen ‘Amele Durağı.’ Diğer bir ismiyle ise ara işçilerinin bulunduğu, hamaliye işçilerinin yer aldığı durak. Kırıkkale'de yapılan bir araştırmada Kırıkkale'nin en ünlü mekanının burası olduğu ortaya çıktı. Gündelik işte çalışmak ve ev geçimine destek olmak isteyen vasıflı ya da vasıfsız kişilerin yer aldığı bu durak, yıllardır süregelen deyimlerle halk arasında amele durağı olarak lanse ediliyor.

İSMİ NEDEN AMELE DURAĞI?
İş yaptırmak ve işçilerin en ünlü mekanı olan bu durakta, ara işçileri buraya gelerek kendilerine iş talep eden kişi ve kişilerle anlaşma sağlıyor. Sağladıkları anlaşma kapsamında kişiler, o işi yerine getirerek evlerine ve günlük yaşamlarına maddi ve manevi destek oluyor. Peki, bu amele durağı kaç yılında kuruldu? Adı neden amele durağı? Hiç merak ettiniz mi? Bu durak Kırıkkale’nin hangi mahallesinde yer alıyor?

HANGİ MAHALLEDE YER ALIYOR?
Kırıkkale'nin en ünlü mekanlarından biri olan amele durağı, Kırıkkale’nin şehir merkezinde Yenidoğan Mahallesi 596. Sokakta yer alıyor. 1990'lı yıllarda bölgede iş arayan işçilerin toplanmasıyla buraya bu isim verilmiş zamanla. Yine bu durak etrafında kurulan çay ocağı da, iş arayan ve işçi arayanların vazgeçilmez buluşma noktası haline gelmiş.

DAVULCU VE ZURNACILARIN MEKANI
Kırıkkale’nin düğünlerinin olmazsa olmazları arasında yer alan davulcu ve zurnacılarında (çalgıcıların) uğrak mekanı haline gelmiş durumda. Mutlu günlerini yöresel müzik ve türkülerle gelenek haline gelen davul ve zurna eşliğinde taçlandırmak isteyen düğün sahipleri de bu duraktan istediği ekibi bulma imkanına sahip oluyor.

ÇAY OCAĞI BULUŞMA NOKTALARI
Çok eski yıllarda bu durak etrafında kurulan çay ocağı, o günden beri Kırıkkalelilerin buluşma noktası haline geldi. Amele Durağı'nın en dikkat çeken özelliği, işçilerin uğrak yeri olması. Şehirdeki birçok inşaat işçisi, iş çıkışı veya molalarında Amele Durağı'na buluşur ve burada zaman geçiriyor. Burada bulunan işletmeler, işçilerin rahat edebilmesi için uygun fiyatlı yemekler ve içecekler sunuyor.

Haber:Ahmet Gökdemir

İlginizi Çekebilir

 Bozkırda yaban hayat fotokapanla görüntülendi 

İlginizi Çekebilir

Altında son durum ne?

İlginizi Çekebilir

Liselilerin projesine Avrupa ödülü 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

96063

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171