KIRIKKALE
25°
01:34

Öğleye kalan Süre

Tarımda kuraklık tehlikesi!

2021 Bahar döneminin kurak geçtiğine dikkat çeken Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, yağışların azlığının kuraklığın habercisi olduğunu belirtti. Konuya ilişkin açıklama yapan Sümer, “Bazı ilçelerimizde durum şimdiden kendisini


“HUBUBAT OLUMSUZ ETKİLENDİ”
Kırıkkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Harun Sümer, tarımda yaşanan kuralıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Tarım sektörünün pandemi öneminde önemini gösterdiğini belirten Sümer, tarlada ekili olan hububatın kuraklıktan olumsuz etkilenmeye başladığını söyledi.

“VERİM KAYBI YAŞANABİLİR”
Yeterli sulama yapılmaması durumunda birçok üründe verim kaybı yaşanabileceğini belirten Sümer açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Kırıkkale'de ekili bulunan arazilerin kış mevsiminde yeterince kar yağışı almaması, bahar mevsiminde de beklenen yağışların yaşanmamasıyla birlikte kuraklık kendisini hissettirmeye başlamıştır. Bazı ilçelerimizde durum şimdiden kendisini hissettirmeye başlamıştır. Ülkemizde bu sezon yağışların en fazla azaldığı bölgenin İç Anadolu Bölgesi olduğunu göz önünde bulundurursak durum daha da ciddi bir boyut kazanmaktadır. Bu durum hububatta rekolte beklentisini ve ürün kalitesini olumsuz etkileyecektir. İlimizde hububat ekili arazilerin büyük bölümü kıraç bölgelerde bulunurken, sulanabilen bölgelerde de baraj ve göllerdeki durumda ortadadır. Sulanabilen bölgelerimizde bu yıl yeterli sulama yapılamaması durumunda birçok üründe de verim kaybı yaşanabilecektir.” 

ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ 
"Bölgemiz yağış almamaya devam ederse hem rekoltede kayıp yaşanacak, hem de elde edilen ürünlerin kalitesi düşük olacak. Yetkililerimiz şimdiden harekete geçerek önlemleri almalıdır. Üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan kredi borçları uzun vadeli faizsiz ertelenmelidir. Artan faiz oranları çiftçilerimizi etkilemiş, tarımsal kredi faiz oranları artmış, dolayısıyla devlet destekli kredi kullanımında da faiz artmıştır. Kuraklık yaşayan çiftçilere düşük faizli kredi kullandırılmalıdır. Çiftçilerimizin BAĞ-KUR prim borçları uzun vadeyle faizsiz ertelenmelidir. Ayrıca Kırıkkale'de sulanabilir arazi hızla artırılmaya devam edilmeli ve sulanabilir arazi miktarı artırılmalıdır" 

2021 YILI KIŞ MEVSİMİNDE YAĞIŞ ORANLARI 
Meteorolojiden alınan bilgilere göre, 2021 kış mevsimi yağışları normali ve geçen yıl kış mevsimi yağışlarının altında gerçekleşti. Yağışların İzmir çevreleri, Kuzey Ege ve Trakya’nın tamamında %40’ın üzerinde arttığı, Konya, Eskişehir, Çankırı, Çorum, Amasya, Kastamonu, Gümüşhane, Bayburt, Şanlıurfa, Mardin ve Artvin çevrelerinde ise yer yer %40’ın üzerinde azaldığı gözlendi. 2021 Kış mevsiminde en fazla yağış alan ilimiz 405 mm ile İzmir, en az yağış alan il 61 mm ile Iğdır oldu. Normaline göre en fazla yağış azalması ise %48 ile Ardahan’da gerçekleşti. Ülke genelinde kış mevsiminde 171.4 mm yağış kaydedildi. Kış mevsimi normali (1981-2010) 204.4 mm ve geçen yıl kış mevsimi yağışı 233.5 mm’dir. Yağışlar normaline göre %16, geçen yıl mevsim yağışına göre %27 azaldı. Bölge geneli yağışlarda Marmara Bölgesi haricinde tüm bölgelerde kış mevsimi yağışlarının normallerine göre azaldığı ve en fazla azalmanın %31 ile İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştiği gözlendi. Kırıkkale'nin de bulunduğu Bölgenin 2021 Kış mevsimi yağışı 84.6 mm, normali 122.6 mm ve geçen yıl kış mevsimi yağışı 150.8 mm’dir. Yağışlarda mevsim normaline göre %31.0 ve geçen yıl mevsim yağışlarına göre %43.9 azalma gerçekleşti.
 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

60690

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171