KIRIKKALE
22°
01:22

İkindi'ye Kalan Süre

MHP’li Öztürk, Kırıkkale’de yaşanan kuraklığa dikkat çekti

Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk; TBMM’de bir açıklama yaparak; Kırıkkale’de yaşanan kuraklığa dikkat çekti. Öztürk, kuraklık tespit çalışmalarında çiftçimizin gözetilmesini istedi.


ÇİFTÇİMİZİN VE KÖYLÜMÜZÜN HER DAİM YANINDAYIZ
MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk TBMM’de yaptığı açıklamasında; dünyada yaşanan küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin sonucu olarak yaşanan kuraklıktan, ülkemizin ve özellikle de Kırıkkale’nin çok etkilendiğini dile getirdi. Yağışların geçen yıla göre yüzde 20,3 azaldığını belirten Öztürk; “Türkiye Ziraat Odası Birliği’nin2020-2021 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu’na göre; Türkiye’de 22 ilde tarımsal kuraklık tehlikesinin devam ettiği görülmektedir. Söz konusu bu rapora göre; üretim döneminin başladığı 1 Ekim 2020-30 Nisan 2021 döneminde ülkemizde yağışların 337,5 milimetre (mm) olduğuna ve normale oranla %23,6, geçen yıla oranla ise %18,6 azaldığı anlaşılmaktadır. Diğer taraftan İç Anadolu Bölgesi’ndeki azalış ise %20,3’ü bulmuştur. Kırıkkaleli çiftçimiz kuraklığa bağlı rekolte düşüklüğünden, daha şimdiden mağdur durumdadır.” diyerek, son açıklanan tedbirlere de değindi.

EKİLEN ÜRÜN BAŞAK VERMEDEN TARLADA KURUDU
Kuraklığın daha şimdiden Kırıkkale’ye ciddi zararlar verdiğini belirten milletvekili Halil Öztürk; “Kırıkkale’nin ekilen alanlarını dolaştığınızda, ürünlerin başak vermeden kuruduğunu görüyoruz. Bazı alanlarda ise bu yıl hiç hasat yapılamayacak duruma gelinmiş. Buğday, arpa, mercimek ve nohut veriminde ciddi düşüşler söz konusu. Çiftçimiz; aldığı borçlar ile tarlalarını sürüp, hasat zamanı elde ettiği gelir ile bu borçları ödemektedir. Ancak kuraklık nedeniyle beklenen gelirin bu yıl sağlanamayacağı bugünden belli olmuştur. Diğer taraftan kuraklık hayvancılığı da olumsuz etkilemektedir. Süt, peynir gibi hayvansal ürünlerin üretim fiyatları kuraklık nedeniyle artabilecektir.” dedi.

KURAKLIK TESPİTİ HIZLI VE HAKKANİYETLİ OLMALI
MHP’li Öztürk açıklamasında; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılan çiftçilerimize yönelik pandemi desteklerine de değinerek, “Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak kuraklık tespit çalışmalarında, Kırıkkale öncelikli yer almalı ve hızlı bir şekilde bu tespitler hakkaniyetli olmalıdır. Çiftçimizin hasat zamanı, dolayısıyla borçlarını ödeme zamanı yaklaşmaktadır. Biran önce kuraklığa bağlı zararlar tespit edilerek, çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi, mağduriyet yaratmadan gerçekleştirilmelidir. Çiftçimize rahat bir nefes aldırabilirsek, önümüzdeki ekim dönemine ciddi katkı sunmuş oluruz.” dedi.
 

 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

74815

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171