KIRIKKALE
21°
05:39

İmsak'a Kalan Süre

40 yaş üstü 100 kişiden 19’u KOAH hastası

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya KOAH Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajda, “Dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerde KOAH görülme sıklığı ortalama yüzde 11,7 Türkiye’de ise bölgesel değişiklik göstermekle beraber yüzde 19 oranlarında değişmektedir.


“ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR”
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Doktoru Selma Demir, 17 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları ölüm nedenleri arasında KOAH’ın 3’üncü sırada olduğunu belirten Doktor Demir yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “KOAH genellikle sigara, zararlı toz, gaz maruziyeti ve yetersiz akciğer gelişimi gibi kişisel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan hava yollarının daralması ile karakterize yaygın önlenebilir tedavi edilebilir bir hastalıktır.”

“40 YAŞ ÜSTÜ 100 KİŞİDEN 19’U KOAH HASTASI”
“Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları ölüm nedenleri arasında üçüncü sıradadır ve bu ölümlerin yüzde 45,6’sı KOAH nedeni ile olmaktadır. Dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerde KOAH görülme sıklığı ortalama yüzde 11,7, Türkiye’de ise bölgesel değişiklik göstermekle beraber yüzde 19 oranlarında değişmektedir.” 

“BU ŞİKAYETLER VARSA HEMEN DOKTORA BAŞVURUN”
“Nefes darlığı, öksürük ve balgam, KOAH’lı kişinin en sık görülen şikayetleri arasındadır. Bu şikayetlerden herhangi birine sahipseniz bir sağlık kuruluşuna başvurup akciğer grafisi ve solunum fonksiyon testi yaptırmanız gerekmektedir. Bu tetkikler sonucunda eğer KOAH tanısı aldıysanız tedavi öncelikle sizin elinizdedir.  Eğer iş ortamınız ev içi ve gaz dumana sebep olabilecek diğer risk faktörleriniz var ise bunlardan uzak kalmanız gerekmektedir. Tetkikleriniz sonucunda doktorunuzun size önerdiği ilaçları uzun süre kullanmanız gerekebilir. Unutmayın sağlığınız için erken tanı, uygun tedavi ve hekim hasta iş birliği çok önemlidir.”

İlginizi Çekebilir

İş görüşmesine gidiyordu, pozitif olduğunu otobüste öğrendi: 3 bin 69 lira ceza kesildi

İlginizi Çekebilir

Sağlık harcamaları ailelere yük getiriyor

İlginizi Çekebilir

Ellerde 150 çeşit bakteri bulunuyor, sadece 30 saniye ile birçok hastalığın önüne geçilebilir

Haber Yorumları

Yorum Yaz

18273

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171