KIRIKKALE
26°
03:11

Öğleye kalan Süre

YKS baraj puanı 170’e düşecek mi? YKS baraj puanı düşerse sıralama değişir mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı bir televizyon programında Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ikinci oturumu olan AYT’de baraj puanının 180’den 170’e düşürülmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söyleminin


YÖK ÇALIŞMAYI ERDOĞAN’A SUNDU
Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversite sınavı baraj puanının düşürülmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini söylemişti. Aradan geçen birkaç günün ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YKS’de baraj puanının düşürülmesi için yaptığı çalışmayı Erdoğan’a sundu. Tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelecek olan karar çevrilirken, sınavı giren öğrenciler ise konu hakkında araştırma yapmaya başladı. Bizlerde, YKS baraj puanı düşerse sıralama değişecek mi? Puanın düşmesi ne gibi değişikliklere yol açacak? Sorularının cevaplarını sizler için cevapladık. 

YKS BARAJ PUANI KAÇA DÜŞECEK?
YKS baraj puanının düşmesine yönelik bir teklif de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den gelmişti. Bahçeli yaptığı teklifte, “Salgın dönemi göz önüne alınarak TYT baraj puanının 140’a, AYT baraj puanının 160’a çekilmesi teklif ve temennimizdir.” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise YKS puanının düşmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl olduğu bu yıl da baraj puanının 180’den 170’e düşürülmesini planladıklarını belirtti.

YKS BARAJ PUANI NEDEN DÜŞECEK?
Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 buçuk milyon öğrenci sayısal, eşit ağırlık ve sözel puan türünden tercih yapabiliyor. YKS baraj puanının düşürülmesi ile birlikte 1 buçuk milyon öğrenciye ek 200 bin öğrenci daha tercih yapabilecek. Böylece üniversitelerdeki kontenjanların doldurulması hedefleniyor. 

YKS BARAJ PUANININ DÜŞÜRÜLMESİ SIRALAMAYI ETKİLEYECEK Mİ?
Türkiye’de her yıl 390 bin öğrenci sayısal puan türünde, 580 bin öğrenci eşit ağırlık puan türünde, 540 bin öğrenci ise sözel puan türünde tercih yapabiliyor. Uzmanlara göre baraj 170’e düşürülürse tercih yapacak ve üniversite kazanacak olan öğrenci sayısı artacak. Baraj puanının düşürülmesi başarı sıralamasını sadece alt kısımlarda etkileyecek. Barajın düşmesi durumunda ham puanı düşük olan aday OBP’si yüksek ise 180 barajını geçmiş bir adayın üstünde yer alabilecek. Ancak bu durum teknik olarak ham puanı 180 ile 210 puan arasındaki adayları etkileyecek. OBP eklendiğinde sıralamadaki değişim 240 puan ve altında olmuş olacak, sıralamanın üst kısımlarını ve yüksek puanlı bölümlerin taban puanını etkilemeyecek.
 

 

 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

39894

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171